Om Annelie Arffman

Jag har ägnat hela mitt yrkesverksamma liv åt mina största intressen; teater, text, berättande och pedagogik. Jag är verksam som berättare, skådespelare, pedagog, manusförfattare, regissör och föreläsare. Grunderna i teaterhantverket lärde jag mig hos vår folkkäre, numera framlidne, Uffe Larsson på Cocosteatern i Täby. Jag utbildade mig till dramapedagog, tog ett flertal kurser och lektioner i röst och skådespeleri och började arbeta som dramapedagog och skådespelerska.

Jag har arbetat med kompetensutveckling för personal sedan första hälften av 90-talet, då som skådespelare på kompetensutvecklingskurser baserade på simuleringsövningar och rollspel för företag och organisation. Under flera år spelade jag interaktiv teater för skolor och arbetsplatser i syfte att utveckla personalgrupper och elever. Sedan 2007 har jag hållit workshops och föreläsningar inom likabehandling och normkritiskt perspektiv för personal inom skola och förskola. Intresset för lärande och pedagogiskt utvecklingsarbete ledde mig till en fil. kand i pedagogik på Stockholms Universitet.

2003-2004 gick jag Biskop Arnös folkhögskolelinje Att skriva dramatik. 2008 vann jag en manustävling med Hyllning till begonian, pjäsen producerades av radioteatern Göteborg och sändes i P1. Jag har skrivit barnpjäser och stått för regi och manus för flera föreställningar baserade på barn och ungas texter och livsfrågor, bland annat för Circonova 2011 med föreställningen Tänk om för högstadiepublik. Jag har varit verksam inom Berättarlabbet och turnerat med egna berättarföreställningar och haft workshops i muntligt berättande.

Åren 1997-2014 var jag anställd som dramapedagog och kultursamordnare på Sagateatern, Lidingö Stad. Jag skapade bland annat föreställningar, pedagogiska projekt och utbildning för personal inom skola och förskola samt ansvarade för kulturprogrammet för skola/förskola med planering, inköp och arrangemang. I samarbete med Lidingö Folkhögskola utvecklade vi Teaterverkstan, en teaterutbildning på helfart. Lidingö Folkhögskola har flyttat och blivit Bromma folkhögskola, där jag har fortsatt att arbeta halvtid som teaterlärare. På skolan har jag även undervisat fritidsledare i pedagogik samt haft kurser för musiker, konstutbildningen och pastorer i berättande och scenisk närvaro.

Med mina perspektiv som artist, regissör, manusförfattare, inköpare och arrangör har jag utvecklat en användbar kompetens gällande scenkonstens uttryck och verktyg. Jag har bland annat hållit inspirationsdagar för producenter inom Länsmusiken samt arbetat med ett tiotal musikproduktioner i syfte att förhöja de sceniska uttrycken och förstärka dramaturgin.

Sedan 2014 har jag haft flera uppdrag som projektledare inom Stockholms stad med att arrangera mötesplatser och seminarium för skola och förskola kring teman som mångfald, normkreativitet och samverkan mellan skola och kulturliv. Jag tycker att det är mycket spännande att hitta nya former för samverkan.

Jag bor i Stockholm med man och två barn. Förutom att ha roligt på jobbet njuter jag av att rida, vara i vildmarken med familjen och få vara alldeles ensam och skriva och fila på mina berättelser och manus.

Hoppas att vi ses därute!
Annelie Arffman

Om Annelie Arffman